9 Ağustos 2011 Salı

ATATÜRK KİMDİR?

       1976 yılında UNESCO, üyeleri bir öneriyle gelirler. Öneri paketindeki bir cümlede şöyle denilmektedir. “Bugün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim hakkı, isim babası Mustafa Kemal’dir. Öneri; Mustafa Kemal’in 1981’de doğumunun 100. yılının, 152 ülkede aynı anda kutlanması öneridir. Oysa UNESCO’ya 52 ülke üyedir. Birden İsveç delegesi ayağa kalkar ve “Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var, hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mısınız?” diyerek bir çıkış yapar.
        İsveç delegesinin bu kinayeli konuşmasına karşı, Rus delegesi ayağa fırlar, yumruğunu masaya vurur, toplantıya katılan 152 ülkenin delegelerine şöyle söyler;
      “Genç delege arkadaşıma hatırlatmak isterim ki; ATATÜRK öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir. Bırakın onu bir yıl anmayı, her ülke her problemlerimizde çare olarak aramalıyız.”
        Sonra UNESCO’nun tarihinde ilk ve tek olarak, hiçbir olumsuz oy çıkmadan 152 ülke metne imza atar ve 27 Kasım 1978 tarihli UNESCO Genel Kurulu’nun kararında 1981 yılı “Dünyada ATATÜRK Yılı” olarak kabul edilir.
        Daha sonra kararın imzalanacağı günde;
       “Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var, hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mısınız?” diyen İsveç delegesi karar imzalanmadan önce kürsüye gelir ve şunları söyler.
       “Ben ATATÜRK’ ü inceledim. Bütün ülkelerden özür diliyor, ilk imzayı ben atıyorum demiştir.
         İşte o muhteşem belgede ayrıca şunlar yazılıdır.
          
         ATATÜRK KİMDİR?
       “Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş inkılâpçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün hayatı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.”
 
        “Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk iktisadiyatı, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir.”    Mustafa Kemal ATATÜRK
         “Bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatan veya bir milleti esaret ve sefalete terk eden şey terbiyedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni nesle vereceği terbiye millî terbiyedir."   Mustafa Kemal ATATÜRK
         (22 Eylül 1924 Samsun Öğretmen Evindeki Konuşmasından)

Hiç yorum yok: