16 Kasım 2011 Çarşamba

Nedir Bu Vicdani Ret

‘Vicdani ret’ nedir?
Vicdani ret, “bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesi” olarak tanımlanıyor. Vicdani retçiler, en çok, “Düşman olsa bile insan öldürmeyi ahlaki bulmamak, hiyerarşik ve statüsel yapılandırmalarda yer almayı ahlâki bulmamak, güncel sorunlardan dolayı o ülkenin silahlı birliğinde bulunmayı ideolojik ve dini inanca aykırı bulmak” gibi nedenlerle vicdani retçi olduğunu açıklıyor.
“Nasıl Uygulanacak?”
Vicdani ret Avrupa’da ilk kez Danimarka tarafından 1917′de tanınan ve 1967′den bu yana da uluslararası hukukta bir insan hakkı olarak görülen uygulama.
Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında vicdani reddi hak olarak tanımayan sadece Türkiye ile Azerbaycan bulunuyor. Ermenistan, kısa süre önce vicdani ret konusunda taahhüt vererek, tasarı hazırladı. AB üyesi ülkelerde ise bu sorun bütünüyle ortadan kalkmış durumda. Akademisyen Özgür Heval Çınar’ın yaptığı çalışmaya göre, AB çatısı altında 27 ülkeden 14′ünde zorunlu askerlik bulunmuyor. Kalan 13 ülkede ise alternatif hizmet sistemi bulunuyor. Bu ülkelerden Almanya’da “Hiç kimse vicdanı karşısında zorla askeri hizmet yapmaya zorlanamaz” düzenlemesi bulunuyor. Yılda ortalama 150 bin vicdani retçi bu düzenlemeden yararlanarak, Gençlik, Aile, Kadın ve Sağlık bakanlıklarında alternatif hizmetlerde, 9 ay çalışıyor. Diğer bazı ülkelerdeki uygulamalar şöyle:
- Avusturya: 1991′de hakkı tanıyan Avusturya’da İçişleri Bakanlığı’nda 12 ay alternatif hizmet olanağı bulunuyor. Askerlik süresi ise 8 ay.
- Danimarka: 1917′den bu yana vicdani reddi tanıyor. İçişleri Bakanlığı’nda yapılan alternatif hizmetin süresi 9 ay.
- Finlandiya: Askerlik yapmak istemeyenler Çalışma Bakanlığı bünyesinde 13 ay çalışıyor.
Askerlikte süre ise 6 ay.
- İsveç: Alternatif hizmet Savunma Bakanlığı’nda 7,5 ay yapılıyor.
- Yunanistan: 1998′de vicdani reddi kabul etti. Savunma Bakanlığı, bu hakkı kullananlara
23 ay zorunlu hiçmet yaptırıyor. Askerlik süresi ise 12 ay.
- Güney Kıbrıs: 42 ay alternatif hizmet yapılıyor. Askerlik süresi ise 26 ay.

Peki yıllarca savaşmış milyonlarca insanımızın kanıyla sulanmış şehitlerimiz, gazilerimiz geçmişte hayatını hiçe sayan o kadar genç, gözü yaşlı analara bunun hesabını nasıl vereceksiniz şimdi  onların vicdanı sizi redediyor …
Yorum Sizin Dostlar Artık Söylenecek Söz Yok..
Yzn:FatihŞahbaz

Hiç yorum yok: