1 Eylül 2011 Perşembe

Lozan Müzakerelerinde Hakkari…

Lozan müzakereleri sırasında Musul konusunda İngilizlerin çok kararlı direnişleri ile karşılaşılır. Konuşmaların en keskin ve sertleştiği bir anda İngilizler Musul bölgesi için savaşı göze alacaklarını açıkça beyan ederler.
Lozan’da İngiltere’yi temsil eden ve sömürgeciliğin en katı savunucularından birisi sayılan Lord Curzon, Lozan’da Musul Vilayeti topraklarını isterken İstanbul ‘da ki 19 Mayıs 5 Haziran 1924 tarihleri arasında toplanan Türk –İngiliz Konferansı ‘nda İngiltere’yi temsil eden ve İngiltere’de ki iktidar değişikliği ile hükümete gelen İşçi Partisi’ne mensup Sör Persi Koks, Musul topraklarından başka, Hakkari Vilayetinin bir kısmını da ister. Halbuki İşçi Partisi sömürgeciliğe karşı görünmektedir. Bununla da kalmayarak 1924’te İngilizler Hakkari topraklarımızdaki bazı birliklere hava hücumları yaparlar. Ankara’nın kararlı tutumu bu hücumları durdurmada başarılı olur.
Önemli konulardan biri de İngiliz Ansiklopedisi (1910-1911 baskısı) Irak’ın kuzey sınırını Bağdat’ın 60-70 kilometre kuzeyinden geçirmektedir.
1918 Mütarekesinden sonra bu sınırı 300 kilometre yukarı çıkarırlar.
Lozan’da Lord Curzon bu sınırı 400 kilometreye kadar götürmek ister.
İstanbul Konferansı’ndaki İngiliz Temsilcisi Sör Persi Koks Irak’ın kuzey hududunu Bağdat’ın 500 kilometre kadar kuzeyine çıkararak Türkiye toprakları içerisine sokmaya çalışır.
Yukarıda yazılanlar tarihi belgelerde geçmektedir. O gün alamadıkları bölgeleri bugün hangi oyunları düzenleyerek ele geçirmek istediklerini öyle zannediyorum ki bütün dünya anlamaktadır. Darısı Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının anlamasına…
 
 
 
*Şevket Süreyya Aydemir’in “Tek Adam” adlı kitabından yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok: