2 Eylül 2011 Cuma

"Neme Gerek!"

         Osmanlı Devleti’nde Muhteşem Süleyman zamanı… Kanuni Sultan Süleyman devletin akıbetini( geleceğini) düşünür. “Günün birinde Osmanlı Devleti de geriler ve yıkılır mı?” diye düşünür.  Bu düşüncesini zamanın âlimi sütkardeşi Şeyh Yahya’ya bir mektupla bildirir. “Osman oğulları yıkılır mı? Yıkılırsa neden ve ne zaman yıkılır” diye sorar.
         Şeyh Yahya’nın gönderdiği cevabında “ neme gerek” diye yazılıdır.
         Kanuni Sultan Süleyman bu cevaba hayret eder, bir mana veremez. Bir anlamı vardır diye düşünür fakat onu da bulamaz. Bir müddet sonra aynı soruyu sormak üzere Şeyh Yahya’nın Beşiktaş’taki dergâhına gider. “Sualime niçin cevap vermezsin, bunun sebebi nedir?  “Neme gerek” ne demek senin gibi bir âlime yakışır mı? Bizi neden ciddiye almazsın” diye yakınır..
         Şeyh Yahya; “Sultanım sualiniz üzerende düşündüm ve asıl kanaatimi en kısa şekilde bildirdim. Anlamı sözün kendisinde saklıdır. Osman oğulları ne zaman “ neme gerek” der ve hiçbir şeyle ilgilenmezlerse senin ülken de o zaman yıkılır” der..
         Sultan; “bu olur mu” diye tekrar sorduğunda, “gelecek zamanlarda bunlar olacaktır” cevabını alır. Yahya Efendi “Bir ülkede zulüm ve haksızlıklar, olumsuzluklar yayılırsa ve görenler, duyanlar neme gerek (bana ne...) deyip geçerse o zaman senin devletinde yıkılır” der.
        
        Neme gerek ebced hesabıyla H 1315 (M 1898)yılını işaret etmektedir. Bu tarih 1. Yahudi kongresinin tarihidir.
1. Yahudi kongresi Osmanlı topraklarının bir kısmını Arz-ı Mevhud yani kutsal topraklar olarak kabul etmiştir.

Hiç yorum yok: